Kategori arşivi: İş Dünyası

Dijital Çağda İnsan Kaynaklarını Bekleyen Fırsatlar ve Zorluklar

#Eduplus HR NETWORK 11-12 Mayıs 2022 tarihlerinde Online Summit formatında 80’i aşkın konuşmacı, onlarca oturum ve insan kaynakları dünyası ile ilgili yepyeni konularla gerçekleşti.

Moderatörlüğünü yaptığım “Dijital Çağda İnsan Kaynaklarını Bekleyen Fırsatlar ve Zorluklar” oturumunda birbirinden değerli ve deneyimli beş meslektaşımla birlikteydik; Yıldırım Holding İnsan Kaynakları Direktörü Hande Doğu, Saray Muhallebicisi İnsan Kaynakları ve İş Geliştirme Direktörü Ayşegül Baltacı Tezel, Simit Sarayı İK Direktörü Gülyan Kabaş, SneaksUp İnsan Kaynakları Direktörü Zeynep Kaptan Başar ve Zorlu Tekstil İnsan Kaynakları Direktörü Kenan Erdoğan.

Okumaya devam et

Popüler İşyeri Sendromu: “Bitmeyen Mesaj Mesaisi”

Hemen hemen hepimizin cep telefonlarında kısa mesajlaşmanın haricinde Whatsapp, Messenger veya Telegram gibi birçok anlık mesajlaşma programı var. Bu programlar sayesinde 7 gün 24 saat mesaj gönderip alarak sürekli erişilebilir konumda oluyoruz. Günlük olarak gelen mesajlarımız o kadar fazla ki günün uyku haricindeki tüm zamanımıza yayılmış durumda.

Bu programlar olmadan önce mesai saati sonrası veya öncesinde mesaj gönderen çalışanları yadırgar ve neden böyle davranıyor diye düşünürdük? Pazar akşamı mailler gönderen, gecenin yarısı mail atan çalışanların özünde “fazla çalıştıklarını” ve “çok iş odaklı olduklarını” kanıtlayarak yöneticilerin gözüne girme çabaları olduğu aşikardı…

Okumaya devam et

TRT RADYO 1 Zoom Yorgunluğu Söyleşisi

16 Mart 2022’de TRT Radyo 1 ‘de değerli prodüktör Abdulvahhab Türker önderliğinde ve Gülden Özpamuk moderatörlüğünde “Çevrimiçi” programında Zoom Yorgunluğu konusunda çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sohbeti kaçıranlardan gelen talep üzerine söyleşi konularımızı ve konuştuklarımızı yazı olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Dinlemek isteyenler için ise linki aşağıda paylaşıyorum;

Okumaya devam et

Yaratıcılık Cellatları

Yeni bir işe ya da yeni bir projeye başladığımızda aklımızdan birçok yeni ve yaratıcı fikir geçer ve maalesef bu heyecanla fikir üretmeye çalışan tavrınıza karşı olumsuz bir tavır takınıp;

  • Yeni olduğun için heveslisin ama bizim şirkette böyle uygulamalar olmaz. Zamanla sende hevesini yitirsin.
  • Daha önce böyle şeyle denedik ama olmadı.
  • Bu iyi bir fikir değil.
  • Burası senin daha önce çalıştığın yer gibi bir yer değil burada uygulanmaz.
  • Burası büyük bir holding değil böyle şeyler olmaz.

şeklinde konuşan, her zaman herhangi bir girişim ya da fikrin hata ve eksikliklerini arayarak neden yapılamayacağına kafa yoran insanlarla siz de karşılaşmışsınızdır. Ben bu kişilere “Yaratıcılık Cellatları” diyorum.

Okumaya devam et

İnovasyonun en önemli tetikleyicisi Alın teri!

İş hayatında yaratıcı esinlenmeyi ve  inovasyonu nasıl sağlayacağımızla ilgili uzun yıllardır araştırmalar yapılıyor. Ne oluyor da aklımıza yaratıcı fikirler geliyor? Beynin inovatif fikirler üretmesi için Einstein gibi yüksek bir sayısal zekaya mı ihtiyaç var?

Filmlerde olduğu gibi bir anda başımızda bir şimşek çakıyor ve yaratıcı fikirler aklımıza gelmeye mi başlıyor?

Ne var ki gerçekte bu filmlerdeki mucize şimşek çakmaları belirli bir konu üzerinde uzun yıllar okuyup odaklanarak çalıştıktan sonra, çoğu zaman da deneyip başarısız olduğumuz olaylardan çıkardığımız dersler sonucunda ortaya çıkmaya başlıyor. Çalışmak, çalışmak, çalışmak, yılmamak, denemek, kaybetmek tekrar tekrar denemek… İşin özünde İnovasyonun en önemli tetikleyicisi Alın teri!

Okumaya devam et

Baş Öğretmen Doğa

Doğa İyi Bir Öğretmendir ve Ağaçlardan Öğreneceğimiz Çok Şey Var!

Bize yol gösterecek bilgileri ve örnekleri kitaplarda, makalelerde aramadan önce bizi sarmalayan doğayı gözlemlemeye zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

Görmeyi bilen gözler için tüm doğa eşsiz öğretilerle dolu, tıpkı ağaçlar gibi…

Karalarımızın yaklaşık üçte birini kaplayan ağaçlar dünyamız için son derece önemli. Havayı temizleyen, su kaynaklarını koruyan, güneş ışığını besin maddelerine ve oksijene dönüştüren, gölgesinde dinlendiren, canlılara yuva olan ağaçlar çok da iyi bir öğretmen aslında…

Günümüzün hızla değişip gelişen dünyasında dengeyi sağlamak, kişisel ve yönetsel yetkinliklerimizi geliştirmek için ağaçlardan alabileceğimiz yaşam derslerine şöyle bir bakalım;

Okumaya devam et

Evden ve Hibrit Çalışmanın Yarattığı Yeni İşyeri Sendromu: Zoom Yorgunu Olabilir misiniz?

Zoom yorgunluğunu analiz etmek için Stanford akademisyenleri tarafından geliştirilen “Zoom Yorgunluğu” ölçeğini gerekli izinleri alarak Türkçe’ye çevirip geçerlilik ve güvenirlik çalışmalarını tamamladım. Akademik bir makale olarak yayınlanan araştırmamın sonuçlarını faydalı olması dileğiyle paylaşıyorum.

Zoom yorgunu olup olmadığını analiz etmek için ölçek sorularını isteyen kişiler bana mesaj atarlarsa memnuniyetle paylaşabilirim.

Araştırmamın sonuçlarına göre;

Okumaya devam et

Toksik Başarı Sendromuna Yakalanmış Olabilirsiniz!

  • Kendiniz dışındaki çalışanları başarılı bulmuyor ve beğenmiyor musunuz?
  • İnsanların işlerini iyi yapmadıklarını ve yetersiz olduklarını mı düşünüyorsunuz?
  • Evde, işte, tatilde, gittiğiniz her yerde iş mi düşünüyorsunuz?
  • Başkalarının fikir ve önerilerini aptalca, gereksiz ve yetersiz buluyor musunuz?
  • Size söylenenlere inanmakta zorlanıyor ve çoğunlukla yalan söylendiğini düşünüyor musunuz?
  • İnsanlara güvenmekte zorlanıyor musunuz?
  • İnsanları sıkı denetleme ve kontrol etme isteği duyuyor musunuz?
  • Fırsat olsa mesai saati dışı, hafta sonu ve izin demeden 7/24 çalışır mısınız? Diğer insanlardan da hafta sonu, mesai saati dışı ve izinlerde de çalışmasını bekler misiniz?
  • Yaşamınızda sevgiye yer veremeyecek kadar yoğun musunuz?
  • Başkalarıyla ilgilenemeyecek kadar meşgul musunuz?
  • Hiçbirşey için yeterli zamanınız yok mu?
  • Aileniz ve sevdiklerinizle zaman geçirmek için vaktiniz yok mu ve bu konuda isteksiz misiniz?

Bu sorulardan yarısından fazlasına cevabınız evet ise sizde başarılı insanların sıklıkla yaşadığı “Toksik başarı sendromuna” yakalanmış demektir.

Okumaya devam et

Gelecek sizi ne kadar zorlayacak? Kurumlarınız gelecek için ne kadar sağlıklı ve başarılı?

Kurumsal Check-up için Etkili Bir Yöntem: Argenti Metodu

İnsanlar gibi kurumlarda zamanla sağlığını kaybediyor hatta yok olabiliyor. Bu bağlamda insanlar gibi kurumların da check-up yaptırarak yapısal, yönetimsel ve finansal sağlığını kontrol ettirip gerekli önlemleri alması sürdürülebilir ve karlı bir kurum olarak rekabet avantajına sahip olması için kritik önem taşıyor.

Kurumunuzun check-up’ını yapmak için birçok farklı stratejik araç kullanabilirsiniz. Bu araçlardan en köklü ve etkin olanlarından biri batmakta olan şirketleri %90 oranında analiz eden ve geçmişi 1970’li yıllara uzanan Argenti Metodu…

Okumaya devam et