Kategori arşivi: Şahsi Bilgiler

Dünya Mutluluk Sıralamasında Türkiye 112. Sıraya Düştü

Dünya’da mutluluk konusuna verilen önemin bir göstergesi mutluluğu değerlendiren birçok uygulama ve anketin ülkeler bazında yapılmasıdır. Bu değerlendirmelerden en önemlisi dünya çapında yapılan “World Happiness Report (WHR)” 156 farklı ülke katılımıyla 2012 yılından beri hazırlanıyor. WHR, insanların refah seviyesi, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılası, sağlıklı yaşam süresi, sosyal destekler, sosyal özgürlükler ve yolsuzlukların rakamları baz alınarak hazırlanıyor. Kişisel özgürlükler, güven ortamı, yüksek yaşam standartları, birbirine ve kamu kurumlarına güven de ülkenin mutluluk düzeyini değerlendirmede büyük katkı sağlıyor.

Yapılan araştırmalar ulusal mutluluğun insanların içinde yaşadıkları toplumun refah, denge ve demokratik niteliği, olumlu duyguları yaşayıp olumsuzlardan kaçınma arzusunu yöneten toplumsal norm ve geleneklere bağlı değiştiğini gösteriyor.

2022 baharına girerken tüm Dünyada  mutluluğu düşüren birçok kriterle karşı karşıyayız.  Devam eden Koronavirüs pandemisi, iklim değişikliğinden kaynaklanan mevsimsel olayların tehdidi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ilk aklımıza gelenler…

Okumaya devam et

Hangisi zor? İşe alım mı oryantasyon sonrası bağlılığı sağlamak mı? (İK Blog Yeni yazı)

Hangisi zor? İşe alım mı oryantasyon sonrası bağlılığı sağlamak mı?  konulu yazım Kariyer.net İK Blog sayfasında yayınlandı:

En alt düzey pozisyonu bile kapatmanın ilan yayınlandıktan sonra ortalama 41 iş günü olduğu günümüz iş dünyasında en önemli problem doğru adayı bulmak mı? Bizce değil…

Doğru adayı bulmanın, yani seçme ve yerleştirme sürecinin baştan aşağı çok emek, zaman ve bütçe isteyen bir süreç olması gerçeğine rağmen bu kadar zor bulunup işe alınan kişi maalesef çoğu zaman oryantasyon sürecinde kaybedilebiliyor. İşe alım süreci boyunca işe alım uzmanının yoğun ilgi ve alakasıyla yaşayan adayımız, sözleşme imzalandıktan sonra maalesef cazibesini kaybediyor. İşe alım uzmanı görevini tamamlaması nedeniyle yeni pozisyonlar için yeni adaylara doğru yelken açarken, işe alınan yeni çalışan heyecanla ilk iş gününü bekliyor, evraklarını tamamlıyor. Bir yandan bu süreçte soru ve sorunlarını aktaracak bir muhatabı da çoğu zaman bulamıyor. İnsan Kaynakları uzmanı ise yoğun işe alım süreci nedeniyle sürekli mülakatlarda, gelen telefonları açamıyor ve yeni çalışana ilgi gösteremiyor. Bu süreçteki ilk sorun işte tam da bu:

Okumaya devam et

İK Sohbetlerinde İnfinity Teknoloji konuğumuzdu

Bilgi Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Yüksek lisans öğrencilerimizle “Staffing” dersimizde her hafta sektörden bir profesyonel konuk ağırlıyoruz.

Bu haftaki konuğumuz İnfinity Teknoloji Genel Müdürü İlkay Öztürk’dü. e-learning’de yeni yaklaşımlar, oyunlaştırma, kurumsal portal oluşturma-tutundurma ve güncel e-eğitim trendlerini uygulamalı olarak bizimle paylaşan İlkay Bey’e çok teşekkür ediyoruz.

ik-sohbetleri_4

Olay TV’de “Özel Hayat ve İş Yaşamında Mutluluğun Sırları”

Olay Tv’de Şeyda Gümüş’ün sunumuyla hafta içi hergün canlı olarak yayınlanan “Hayatın Tadı” programında “Özel Hayat ve İş Yaşamında Mutluluğun Sırlarını” paylaştım.

 

Etkin İletişim ve Beden Dili eğitimini tamamladık…

 

Trakya ABİGEM ile “Etkin İletişim ve Beden Dili” eğitimini tamamladık…

İletişim teknolojilerin son derece gelişmiş olduğu günümüzde, insanların iletişimde yaşadığı problemleri, bunların çözüm yollarını, iletişimde iknanın anahtarlarını ve Dünya çapında yapılan son bilimsel araştırma sonuçlarına göre beden dilinin bilinmeyen şifrelerini eğitimde katılımcılarımıza aktardık.

 

 

 

Eğitim Departmanı Kuruluşu Eğitimi…

ARELSEM ile eğitim yöneticisi adayı meslekdaşlarımıza 2 gün boyunca “Eğitim Departmanı Kuruluşu” eğitimi verdik.  Eğitim yöneticisi adaylarına, eğitim departmanının kuruluş aşamalarını, yıllık eğitim bütçesi hazırlamayı, iç eğitmen yetiştirme sürecini, yıllık eğitim planı yapmayı, beyin temelli öğrenme modellerini ve eğitim etkinliğini değerlendirmeyi aktardıktan sonra birebir uygulamalarla konuları pekiştirmelerini sağladık.

Daha duyarlı ve bilinçli eğitim departmanları kurulması için faydalı olması dileğiyle….

Kuralkan Akademi Eğitimlerine Başladık…

Kuralkan Akademi ile eğitimlere başladık…

1 yıl sürecek  Kuralkan Akdemi eğitimlerimize 19 Eylül 2013 tarihinde “Çalışan Motivasyonu ve Mutluluğu” eğitimiyle başladım.  Kişisel motivasyon ve mutluluktan başladık, sorunlarımızı ipe astık 🙂 ve çalışan mutluluğuna kadar beraberce ulaştık.  Tüm Kuralkan çalışanlarına efektif geçirdiğimiz gün için çok teşekkürler…

 

 

Okumaya devam et

Eğitim Sistemi

EĞİTİM SİSTEMİMİZ

Klasik Eğitim Programlarımız:

Kurumların temel eğitim gereksinimleri ile çalışanların kişisel ve mesleki gelişmesi arasında yakın bir bağ oluşturmasını sağlayacak temel eğitim gereksinimlerine göre aşağıdaki eğitim içerikleri hazırlanmıştır;

Eğitim ihtiyaç analizi yapıldıktan sonra eğitim sürecine en kısa sürede geçilebilmesi ve eğitim sürecinin verimliliği öncelikli amaçtır.

Kuruma Özgü Eğitim Programlarımız:

Neden Kuruma Özgü Eğitim?

İş hayatının gereksinimlerinin değişmesi, rekabetin daha da artması ve teknolojinin ilerlemesi şirketlerin hem müşterilerine hem de çalışanlarına değişik seçenekler sunma yarışına girmesini sağladı. Günümüzde artık bir üniversiteden mezun olup edinilen bilgileri ufak tefek mesleki tecrübelerle arttırmak ne işverenlere ne de çalışanlara yeterli gelmektedir. Özellikle teknolojik ve beşeri alandaki hızlı gelişmeler, iş hayatının diğer yönlerini de etkisi altına alıyor ve şirketlerin bir takım geliştirme aktivitelerini gerçekleştirmelerini mecburi kılıyor. Bu tip ihtiyaçları karşılamak üzere, şirket çalışanları için değişik eğitim olanakları sunmaya başladık.

Kuruma özgü eğitim programlarımızın, kurumların özellikle amaç, hedefler ve içeriğinin değerlendirilerek, kişisel iş hedefleri ve yetkinler göz önünde bulundurularak saptanması eğitimlerin etkinliğini arttırıcı bir rol oynar ve kişisel performansın geliştirilmesine yardımcı olur. Eğitim içeriğinde bulunan vaka çalışmaları, takım çalışmaları ve workshop çalışmaları ile katılımcıların programlara etkin katılımın sağlanmasıyla eğitimlerden sağlanacak fayda üst noktalara taşınmaktadır.

Kuruma Özgü Eğitimlerde Ana Prensip;

DUYULANLAR UNUTULUR,

GÖRÜLENLER HATIRLANIR,

YAPILANLAR İSE ÖĞRENİLİR!

Kuruma Özgü Eğitimin Klasik Eğitimden Farkı Nedir?

Klasik eğitim sistemi eğitici merkezlidir. Fakat kuruma özgü eğitimlerde spesifik bir bilginin veya bir becerinin tam olarak öğrenimi söz konusu olup katılımcı merkezlidir. Bu eğitimlerin en büyük özelliği katılımcı merkezli olmasıdır. Temel özelliği ise eğitimin interaktif, iş hayatına paralel ve pratik olmasıdır.

Kuruma Özgü Eğitim Programının Özellikleri Nelerdir?

  • Eğitici merkezli değil, eğitilen merkezlidir.
  • Düz bir eğitim disiplini içinde değil, problem çözücü yaklaşıma yönlenmiştir.
  • Tek yönlü anlatımdan uygulamalı ve interaktif eğitime yöneliktir. 
  • Eğitimcilerin rolü, konferans veren konum değil, bilgileri kolay transfer edebilen eğitiminin koçu konumuna çevirilmiştir.
  • Detaylı eğitim materyalleri yeterliliğin kazanılmasına yöneliktir, bilgi ve becerinin kazanılmasını destekleyici nitelikte dizayn edilir.
  • Eğitim metotları tam kontrollü öğrenmeyi kapsar, her bir katılımcı gerek duyulan bilgi ve beceriyi yeterli zamanda öğrenme imkânına sahiptir.
  • Katılımcıların bilgi ve becerileri programa alınmadan önce değerlendirilir, böylece eğitim içeriği katılımcı profiline göre belirlenir.
  • Yazılı, görsel, işitsel materyaller ve simülatörler gibi destekleyici elemanlar öğrenilecek beceriye yönelik kullanılır.
  • Eğitimin tatmin edici şekilde bitirilebilmesi tüm özel beceri ve yeterliliklerin kazanılmasıyla mümkün olur.

Kuruma Özgü Eğitim Programının Ana Prensipleri Nelerdir?

  • Katılımcılar öğrenmeye hazır olduğu zaman eğitim daha efektif olmaktadır. Eğitici uygun ortamı hazırlamalıdır.
  • Katılımcının daha önceden bildiği bilgi ve deneyim üzerine kurulursa daha etkin olmaktadır.
  • Katılımcı neyi ve neden öğreneceği konusunda bilgili ise etkinlik artar.
  • Çeşitli eğitim teknikleri kullanmak gereklidir.
  • Beceriler simülasyon ortamında kazanılmalıdır. Gerçeğe yakın simülasyon daha etkin bir eğitim sağlar.
  • Tekrar,  yeterli olmak veya beceride ustalık kazanmak için gereklidir.

Eğitim Standartları

EĞİTİM STANDARTLARIMIZ

Danışmanlık ve Eğitim hizmetlerinde standart bakış açısı eğitimin uygulamaya dönmesini engeller. Her kuruma özgü ve özel uygulama yapılması eğitimin uygulamaya geçmesini sağlar. Bu nedenle,tüm eğitim programlarımız aşağıdaki standart süreçleri kapsayacak şekilde oluşturulur;

  • Eğitim Anahtarlarının Belirlenmesi: Eğitim verilmesi planlanan kurum için eğitim standartlarının, eğitimde olmazsa olmaz anahtar noktaların belirlenmesidir.
  • Dış değerlendirme ve hazırlık raporu: Eğitim verilmesi planlanan kuruma özgü gizli ihtiyaçların tespiti ve değerlendirilebilmesi için “gölge müşteri” uygulaması yapılır. Gölge müşteri kurum ve çalışanların ihtiyaç duyduğu noktaları objektif gözlemleme ve ortaya çıkarma imkânı sağlar.
  • Öz değerlendirme ve hazırlık raporu: Eğitim verilecek firma ile birlikte eğitim standartları belirlendikten ve gizli müşteri değerlendirmesiyle gizli ihtiyaçlar ortaya çıktıktan sonra, kurumun ihtiyaç duyduğu en efektif eğitim içeriğinin belirlenmesi için kurum yöneticilerinden öz değerlendirme yapmaları istenir. Öz değerlendirme ve Dış değerlendirme ile saptanan eğitim içeriği hazırlanarak eğitim gruplarına uygulanır.
  • İzleme: Eğitim uygulandıktan 2 hafta sonra, eğitim alan kişilerden ve kurum yöneticilerinden oluşan bir grupla eğitim etki değerlendirmesi yapılır. Eğitim uygulandıktan 3 hafta sonra gölge müşteri uygulaması yapılarak eğitim sonrası davranış değişiklikleri izlenerek değerlendirilir.
  • Periyodik Gözden Geçirme: Eğitim uygulanan kurum ile 6 ay sonra tekrar bir toplantı yapılarak durum değerlendirmesi yapılar.

Eğitimlerimizin farkı, standart eğitim programları dışına çıkan bakış açısıyla, kurum ihtiyaç analizi/değerlendirmeleri ve yöneticilerin kendi öz değerlendirmeleriyle oluşturulduğu için eğitimin çalışanlar aracılığıyla kurumun iş ortamına aktarımını kolaylaştırır. Eğitimlerde kısa ve öz anlatımlar, aktif katılımı sağlayacak takım oyunları, simülasyonlar, eğitimde verilmesi istenen mesajı güçlendiren filmler ve vaka çalışmaları ile desteklenir ve katılımcıların eğitimde aktif rol oynamaları, kazanılan bilgi ve beceriyi özümsemeleri sağlanır.