Kategori arşivi: İnsan Kaynakları Yönetimi

Deneyim mi Yetkinlik mi? Skills-first Hiring

Linkedln “The Future of Recruiting 2023” raporunda gözüme çarpan önemli başlıklardan biri “Skills-first hiring” konusuydu.

İK Profesyonelleri olarak işe alım yaparken aradığımız pozisyonun gerektirdiği deneyim ve eğitimi öncelikle belirliyoruz hatta ilanda öncelikle onları yazıyoruz sonrasında ise pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri. Genellikle de başvuran adaylardan deneyimi yeterli olmayanları diğer özelliklerine bakmadan eliyoruz hemen. Hatta kariyer portallarında başvuran adaylar arasında sıralama yaparken deneyimi ve eğitimi uygun olmayanları listelemeden eliyoruz, aday hiç karşımıza çıkmadan eleniyor…

Deneyim zamanla kazanılır fakat hepimizin bildiği üzere her geçen zaman herkes için aynı deneyimi ve bilgi birikimini getirmiyor maalesef. Sadece deneyim o kişinin yeterli olduğunun bir göstergesi olmamasına rağmen ilk baktığımız kriterlerden biri oluyor.

Rapora göre Dünya çapında Linkedln’den aday arayan  işe alım profesyonellerinin %50’si deneyimden önce adayın yetkinliklerine göre arama yapmaya başlamış. Bu deneyimsiz fakat yetenekli işgücünün iş hayatında daha fazla şansa sahip olması için önemli bir gelişme.

Peki siz işe alımlarda hangisine öncelik veriyorsunuz deneyim mi yetkinlik mi?

Pozisyona göre değişir dediğinizi duyar gibiyim ama burada fikrin özünde önemli olan işe alım sürecinizde genel önceliklendirmeniz…

İnsan Kaynakları Dönüşümü için kritik yol gösterici: Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması

LinkedIn’in dünya çapındaki 800 milyon üyesinin anonimleştirilmiş ve toplu profil bilgilerinden alınan verilerle hazırlanan “LinkedIn – Future of Skills” raporu yayınlandı. Rapor ülkeler, sektör ve pozisyon kırılımlarında 2015 yılından günümüze kadar ihtiyaç duyulan becerilerdeki değişimi gözler önüne seriyor.

Her iş için her yıl en önemli beceriler belirlenerek  geçmiş yılla arasındaki benzerlik puanı, hem her yıl arasındaki ortak becerilerin örtüşmesini hem de bu becerilerin her yıl için göreceli önemini yansıtıyor. Bir becerinin başka bir beceriye ne kadar benzer olduğu, LinkedIn üye profilinde ve diğer üye verilerinde becerilerin birlikte ne sıklıkta göründüğüne göre hesaplanıyor. Tüm veriler, son 6 yıldaki toplu bilgileri temsil ediyor. Türkiye ülkeler listesinde yok ama rapordan global kriterlere göre bir kıyaslama yapabiliyoruz.

Okumaya devam et