Dijital Topuklar 2016 Zirvesi’nin ardından…

“Dijital Topuklar 2016” buluşmasında benimde içinde olduğum yüzlerce genç kadın bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunarak “Dijital dünyada kadın”, “Sosyal medyada linç kültürü”, “Dijital yerliler ve dijital göçmenler”, “Geleceğin dijital kadınları”, “Teknolojiyi nasıl kullanıyoruz, nasıl kullanmalıyız” ve “Dijital medyanın birleştirici gücü” konularında birbirimize deneyimlerimizi aktardık.

İlk kez düzenlenen Dijital Topuklar 2106 zirvesi  “Türkiye’nin ilk Dijital Kadın Zirvesi” sloganıyla 1 Dijital Topuklar 2016Kasım’da gerçekleştirildi.

 

 

 

 

Her geçen gün sosyal medya “nefes” kadar gerekli bir yaşamsal faaliyet olma yolunda hızla ilerliyor. Zirveden aklımda kalan, dikkat çekici notlar ise şöyle;

  • Şu an Dünya’da 1,7B Facebook, 1B Whats Up, 1B Messenger ve 500M Instagram kullanıcı varken Türkiye’de 43M Facebook, 22M Instagram kulllanıcı mevcut. 30M kişi ise hergün Facebook’da. Ve kullacıların %80’i sosyal medyaya mobilden erişiyor.
  • Dünya’da Her 2 günde bir 1M+ tweet atılıyor.
  • Twitter’ı kullananların %49’ı kadın, %51’i ise erkek.
  • Klavye delikanlılığını engellemek amacıyla kurulan “Facebook zorbalığı önleme merkezi” nefret söylemleri, taklit, insan ticareti, tehdit, cinsellik ve çıplaklık konularında özellikle kadınların güvenliği için önlemler alıyor.
  • Kadınların Facebook üzerinde güvende kalmasını ve bilgileri üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlamaya yönelik önemli bilgiler verdiği Haziran ayında yayınlanan “Kadınlar için Facebook’ta Güvende Kalma Kılavuzu; Kadınların hem çevrimiçi hem çevrimdışı dünyada şiddetle karşılaştıklarında ne yapabileceklerini bilmeleri ve şiddetin yaşanmasını engellemeye yönelik en faydalı bilgilere ulaşabilmelerini sağlıyor. Facebook’u güvenli kullanabilmek için 3 önemli konuya çok dikkat etmek gerekiyor;
  1. Hesap güvenlik ayarlarınızı ve bildirimlerimizi güçlü tutmalısınız: Facebook şifrenizi, diğer hesaplarınıza giriş yaparken kullandığınız şifrelerden farklı seçin. Birisi hesabınıza yeni bir yerden giriş yapmaya çalışırsa Facebook’un size bir bildirim göndermesi için giriş bildirimlerini açın. Facebook’un hesabınıza yeni bir bilgisayar, telefon veya tarayıcıdan erişmeye her çalıştığınızda, sizden özel güvenlik kodunuzu girmesini istemesi için giriş onaylarını etkinleştirin. Hesabınızı gözden geçirerek hesabınıza daha fazla güvenlik önlemi eklemek için Güvenlik Kontrolü’nü kullanın.
  2. Gizlilik ayarlarınızın kontrolünü ele alın: Herhangi bir durum güncellemesi, fotoğraf veya bilgi paylaştığınızda, paylaştıklarınızı kimlerin görebileceğini seçmek için hedef kitle seçici aracını kullanın. Etiketlendiğiniz bir içerik zaman tünelinizde belirmeden önce gözden geçirin ve onaylayın.
  3. Güvenilir bir sosyal ağ kurun: Sadece tanıdığınız ve güvendiğiniz kişileri arkadaş olarak ekleyin ve her zaman güvende ve kontrolde kalmak için engelleme, arkadaşlıktan çıkarma ve şikayet etme araçlarını kullanın.

 

 

Yorum Ekle