Kategori arşivi: E-Kütüphane

Bu bölümde kendi hazırladığım faydalı dökümanların yanı sıra başka kaynaklardan alıp kullandığım bilgileri de kaynak oluşturması amacıyla “E-Kütüphane” adı altında sizlerle paylaşacağım. Faydalı işler ve eserlerde kullanmanız dileğiyle….

Deneyim mi Yetkinlik mi? Skills-first Hiring

Linkedln “The Future of Recruiting 2023” raporunda gözüme çarpan önemli başlıklardan biri “Skills-first hiring” konusuydu.

İK Profesyonelleri olarak işe alım yaparken aradığımız pozisyonun gerektirdiği deneyim ve eğitimi öncelikle belirliyoruz hatta ilanda öncelikle onları yazıyoruz sonrasında ise pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri. Genellikle de başvuran adaylardan deneyimi yeterli olmayanları diğer özelliklerine bakmadan eliyoruz hemen. Hatta kariyer portallarında başvuran adaylar arasında sıralama yaparken deneyimi ve eğitimi uygun olmayanları listelemeden eliyoruz, aday hiç karşımıza çıkmadan eleniyor…

Deneyim zamanla kazanılır fakat hepimizin bildiği üzere her geçen zaman herkes için aynı deneyimi ve bilgi birikimini getirmiyor maalesef. Sadece deneyim o kişinin yeterli olduğunun bir göstergesi olmamasına rağmen ilk baktığımız kriterlerden biri oluyor.

Rapora göre Dünya çapında Linkedln’den aday arayan  işe alım profesyonellerinin %50’si deneyimden önce adayın yetkinliklerine göre arama yapmaya başlamış. Bu deneyimsiz fakat yetenekli işgücünün iş hayatında daha fazla şansa sahip olması için önemli bir gelişme.

Peki siz işe alımlarda hangisine öncelik veriyorsunuz deneyim mi yetkinlik mi?

Pozisyona göre değişir dediğinizi duyar gibiyim ama burada fikrin özünde önemli olan işe alım sürecinizde genel önceliklendirmeniz…

Dijital Çağda İnsan Kaynaklarını Bekleyen Fırsatlar ve Zorluklar

#Eduplus HR NETWORK 11-12 Mayıs 2022 tarihlerinde Online Summit formatında 80’i aşkın konuşmacı, onlarca oturum ve insan kaynakları dünyası ile ilgili yepyeni konularla gerçekleşti.

Moderatörlüğünü yaptığım “Dijital Çağda İnsan Kaynaklarını Bekleyen Fırsatlar ve Zorluklar” oturumunda birbirinden değerli ve deneyimli beş meslektaşımla birlikteydik; Yıldırım Holding İnsan Kaynakları Direktörü Hande Doğu, Saray Muhallebicisi İnsan Kaynakları ve İş Geliştirme Direktörü Ayşegül Baltacı Tezel, Simit Sarayı İK Direktörü Gülyan Kabaş, SneaksUp İnsan Kaynakları Direktörü Zeynep Kaptan Başar ve Zorlu Tekstil İnsan Kaynakları Direktörü Kenan Erdoğan.

Okumaya devam et

Dünya Mutluluk Sıralamasında Türkiye 112. Sıraya Düştü

Dünya’da mutluluk konusuna verilen önemin bir göstergesi mutluluğu değerlendiren birçok uygulama ve anketin ülkeler bazında yapılmasıdır. Bu değerlendirmelerden en önemlisi dünya çapında yapılan “World Happiness Report (WHR)” 156 farklı ülke katılımıyla 2012 yılından beri hazırlanıyor. WHR, insanların refah seviyesi, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasılası, sağlıklı yaşam süresi, sosyal destekler, sosyal özgürlükler ve yolsuzlukların rakamları baz alınarak hazırlanıyor. Kişisel özgürlükler, güven ortamı, yüksek yaşam standartları, birbirine ve kamu kurumlarına güven de ülkenin mutluluk düzeyini değerlendirmede büyük katkı sağlıyor.

Yapılan araştırmalar ulusal mutluluğun insanların içinde yaşadıkları toplumun refah, denge ve demokratik niteliği, olumlu duyguları yaşayıp olumsuzlardan kaçınma arzusunu yöneten toplumsal norm ve geleneklere bağlı değiştiğini gösteriyor.

2022 baharına girerken tüm Dünyada  mutluluğu düşüren birçok kriterle karşı karşıyayız.  Devam eden Koronavirüs pandemisi, iklim değişikliğinden kaynaklanan mevsimsel olayların tehdidi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ilk aklımıza gelenler…

Okumaya devam et

Popüler İşyeri Sendromu: “Bitmeyen Mesaj Mesaisi”

Hemen hemen hepimizin cep telefonlarında kısa mesajlaşmanın haricinde Whatsapp, Messenger veya Telegram gibi birçok anlık mesajlaşma programı var. Bu programlar sayesinde 7 gün 24 saat mesaj gönderip alarak sürekli erişilebilir konumda oluyoruz. Günlük olarak gelen mesajlarımız o kadar fazla ki günün uyku haricindeki tüm zamanımıza yayılmış durumda.

Bu programlar olmadan önce mesai saati sonrası veya öncesinde mesaj gönderen çalışanları yadırgar ve neden böyle davranıyor diye düşünürdük? Pazar akşamı mailler gönderen, gecenin yarısı mail atan çalışanların özünde “fazla çalıştıklarını” ve “çok iş odaklı olduklarını” kanıtlayarak yöneticilerin gözüne girme çabaları olduğu aşikardı…

Okumaya devam et

TRT RADYO 1 Zoom Yorgunluğu Söyleşisi

16 Mart 2022’de TRT Radyo 1 ‘de değerli prodüktör Abdulvahhab Türker önderliğinde ve Gülden Özpamuk moderatörlüğünde “Çevrimiçi” programında Zoom Yorgunluğu konusunda çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sohbeti kaçıranlardan gelen talep üzerine söyleşi konularımızı ve konuştuklarımızı yazı olarak sizlerle paylaşmak istedim.

Dinlemek isteyenler için ise linki aşağıda paylaşıyorum;

Okumaya devam et

İnsan Kaynakları Dönüşümü için kritik yol gösterici: Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması

LinkedIn’in dünya çapındaki 800 milyon üyesinin anonimleştirilmiş ve toplu profil bilgilerinden alınan verilerle hazırlanan “LinkedIn – Future of Skills” raporu yayınlandı. Rapor ülkeler, sektör ve pozisyon kırılımlarında 2015 yılından günümüze kadar ihtiyaç duyulan becerilerdeki değişimi gözler önüne seriyor.

Her iş için her yıl en önemli beceriler belirlenerek  geçmiş yılla arasındaki benzerlik puanı, hem her yıl arasındaki ortak becerilerin örtüşmesini hem de bu becerilerin her yıl için göreceli önemini yansıtıyor. Bir becerinin başka bir beceriye ne kadar benzer olduğu, LinkedIn üye profilinde ve diğer üye verilerinde becerilerin birlikte ne sıklıkta göründüğüne göre hesaplanıyor. Tüm veriler, son 6 yıldaki toplu bilgileri temsil ediyor. Türkiye ülkeler listesinde yok ama rapordan global kriterlere göre bir kıyaslama yapabiliyoruz.

Okumaya devam et

Yaratıcılık Cellatları

Yeni bir işe ya da yeni bir projeye başladığımızda aklımızdan birçok yeni ve yaratıcı fikir geçer ve maalesef bu heyecanla fikir üretmeye çalışan tavrınıza karşı olumsuz bir tavır takınıp;

  • Yeni olduğun için heveslisin ama bizim şirkette böyle uygulamalar olmaz. Zamanla sende hevesini yitirsin.
  • Daha önce böyle şeyle denedik ama olmadı.
  • Bu iyi bir fikir değil.
  • Burası senin daha önce çalıştığın yer gibi bir yer değil burada uygulanmaz.
  • Burası büyük bir holding değil böyle şeyler olmaz.

şeklinde konuşan, her zaman herhangi bir girişim ya da fikrin hata ve eksikliklerini arayarak neden yapılamayacağına kafa yoran insanlarla siz de karşılaşmışsınızdır. Ben bu kişilere “Yaratıcılık Cellatları” diyorum.

Okumaya devam et

İnovasyonun en önemli tetikleyicisi Alın teri!

İş hayatında yaratıcı esinlenmeyi ve  inovasyonu nasıl sağlayacağımızla ilgili uzun yıllardır araştırmalar yapılıyor. Ne oluyor da aklımıza yaratıcı fikirler geliyor? Beynin inovatif fikirler üretmesi için Einstein gibi yüksek bir sayısal zekaya mı ihtiyaç var?

Filmlerde olduğu gibi bir anda başımızda bir şimşek çakıyor ve yaratıcı fikirler aklımıza gelmeye mi başlıyor?

Ne var ki gerçekte bu filmlerdeki mucize şimşek çakmaları belirli bir konu üzerinde uzun yıllar okuyup odaklanarak çalıştıktan sonra, çoğu zaman da deneyip başarısız olduğumuz olaylardan çıkardığımız dersler sonucunda ortaya çıkmaya başlıyor. Çalışmak, çalışmak, çalışmak, yılmamak, denemek, kaybetmek tekrar tekrar denemek… İşin özünde İnovasyonun en önemli tetikleyicisi Alın teri!

Okumaya devam et

Baş Öğretmen Doğa

Doğa İyi Bir Öğretmendir ve Ağaçlardan Öğreneceğimiz Çok Şey Var!

Bize yol gösterecek bilgileri ve örnekleri kitaplarda, makalelerde aramadan önce bizi sarmalayan doğayı gözlemlemeye zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

Görmeyi bilen gözler için tüm doğa eşsiz öğretilerle dolu, tıpkı ağaçlar gibi…

Karalarımızın yaklaşık üçte birini kaplayan ağaçlar dünyamız için son derece önemli. Havayı temizleyen, su kaynaklarını koruyan, güneş ışığını besin maddelerine ve oksijene dönüştüren, gölgesinde dinlendiren, canlılara yuva olan ağaçlar çok da iyi bir öğretmen aslında…

Günümüzün hızla değişip gelişen dünyasında dengeyi sağlamak, kişisel ve yönetsel yetkinliklerimizi geliştirmek için ağaçlardan alabileceğimiz yaşam derslerine şöyle bir bakalım;

Okumaya devam et

Evden ve Hibrit Çalışmanın Yarattığı Yeni İşyeri Sendromu: Zoom Yorgunu Olabilir misiniz?

Zoom yorgunluğunu analiz etmek için Stanford akademisyenleri tarafından geliştirilen “Zoom Yorgunluğu” ölçeğini gerekli izinleri alarak Türkçe’ye çevirip geçerlilik ve güvenirlik çalışmalarını tamamladım. Akademik bir makale olarak yayınlanan araştırmamın sonuçlarını faydalı olması dileğiyle paylaşıyorum.

Zoom yorgunu olup olmadığını analiz etmek için ölçek sorularını isteyen kişiler bana mesaj atarlarsa memnuniyetle paylaşabilirim.

Araştırmamın sonuçlarına göre;

Okumaya devam et